Daytrading

Daytrading är något som under de senaste åren blivit mycket populärt hos “vanliga” privatpersoner då det erbjuder en möjlighet att tjäna mycket pengar på kort tid via datorn, för den som lyckas bemästra rätt strategier och teknik. Sysselsättningen förknippas många gånger med väldigt rika personer, men så länge man är villig att lägga ner tillräckligt med tid och energi så kan vem som helst lyckas även utan ett större startkapital. I sverige finns det många framgångsrika daytraders som lever på valutahandel, CFD och handel med binära optioner.

Vad är daytrading?

Daytrading är när man handlar med finansiella instrument på en professionell nivå med korta affärer som inte varar längre än en dag – ibland köps samma instrument flera gånger under ett dygn. En person som sysslar med daytrading gör det i regel istället för att arbeta och lever på vinsten från handeln. Det kan vara extremt spännande att daytrada då man genomför många snabba affärer på flera olika marknaden under kort tid, och det är just spänningen i kombination med möjligheten att tjäna pengar som attraherar personer till denna formen av handel.

Det finns flera olika marknader som man kan syssla med daytrading på – det viktiga är att instrumentet man köper har hög likviditet – att det går att göra många snabba affärer med stora belopp på kort tid. Andra faktorer som också är viktigt att granska är instrumentets flyktighet, att den har låga transaktionskostnader och att det finns möjlighet att använda sig av leverage – hävstänger. Nedan hittar du ett par av de mest populära marknaderna för daytrading.

Exempel på vad man kan handla med inom daytrading:

● Valutor är ett av de mest populära tillgångarna att investera i då de upplever många (fast små) rörelser på en daglig basis.

● Index & råvaruterminer är också populära då de erbjuder bra möjligheter till snabba men lönsamma affärer.

● Binära optioner är också något som på senaste blivit mer och mer populärt hos daytraders, framför allt för att de är enkla att förstå och sätta i kast med.

● CFD-handel är också populärt då det går snabbt och tack var likheterna med binära optioner.

Det finns så klart andra marknader som man kan fokusera på men om du är ny inom daytrading så rekommenderar vi att du börjar med en av de ovanstående. Om du redan har erfarenhet från någon form av handel kan det vara bra att börja där.

Daytrading som arbete

Daytrading är som sagt något som man sysslar med som arbete och inte bara som hobby. Faktum är att du kan förvänta dig att behöva arbeta mer än en heltid om du verkligen vill bli daytrader. Saknar du dedikering och tid så är sannolikheten låg att du kommer klara dig.

Du har kanske en bild i huvudet av att alla daytraders lever ett lyxliv på dyra båtar och tropiska stränder men det är långt i från de allra flesta daytraders vardag. Istället spenderar de flesta många timmar framför datorn varje dag i flera år innan de börjar se några riktiga pengar – och fler är det som till slut ger upp.

Daytrading strategier

För att lyckas som daytrader krävs det att man bemästrar flera specifika strategier och att man har enormt mycket bakomliggande kunskap om de marknader och instrument man handlar med. Tror du att det bara är att sätta igång och handla direkt så har du fel – du kommer behöva lägga ner mycket tid på att studera och testa olika tekniker och daytrading strategier innan du lyckas.

Strategierna man använder sig av är olika för olika instrument och investeringar så det gäller att du gör undersökningar och läser på om just det du vill fokusera på. Däremot finns det ett par allmänna strategier som kan vara bra att känna till.

En av de viktigaste är att du har bra kontroll på dina pengar. Du måste sätta gränser för hur mycket du har råd att spendera och aldrig riskera pengar eller tillgångar som du inte har råd att förlora.

Tekniska analyser är en annan sak som alla daytraders förlitar sig på. Om du inte klarar av att tyda olika strategier och rörelsemönster så kommer du aldrig veta var, när och hur det är bäst att investera. Men se till att inte använda för många verktyg. Använder du fler än 4-6 olika analytiska verktyg är risken att du blir förvirrad.

Det är också viktigt att du använder dig av rätt och pålitliga mäklare vilket du kan läsa mer om i avsnittet här under.

Mäklare att använda sig av

För att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av dina dagliga affärer gäller det att du använder dig av bra och pålitliga mäklare som du trivs med. Därför rekommenderar vi att du testar ett par olika mäklare för att se vilken/vilka som erbjuder handelsplattformar som du gillar. I ett försök att göra det lite enklare för dig har vi rekommenderat ett par pålitliga och reglerade mäklare nedan.

IQ Option är en av världens ledande mäklare när det kommer till binära optioner. Deras handelsplattform är enkel att använda och de erbjuder ett bra demokonto för nybörjare.

Markets.com är en mäklare med fokus på valutor och en som vi starkt rekommenderar

● Etoro är en av världens största mäklare och de erbjuder möjlighet att investera i flera olika instrument, exempelvis valutor, CFD:s, optioner, etc.

● Avanza är en svensk bank med över en halv miljon kunder som erbjuder flera olika investeringsmöjligheter. Om du oroar dig över att använda internationella mäklare är Avanza ett bra och säkert alternativ för daytrading Sverige.

Riskerna med daytrading

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du är beredd på att lägga ner den tid och energi som krävs för att du ska kunna lära dig allt för att lyckas inom daytrading. Därför är det smart att du behåller ditt vanliga jobb tills dess att du känner dig säker på att du kan hantera livet som daytrader. Fast det är inte allt du måste överväga innan du sätter igång.

Precis som all annan from av handel är daytrading förknippat med hög risk. Även om du verkligen vet vad du gör och använder dig av bra och testade strategier är risken att du hamnar i dåliga perioder där du förlorar mer pengar än du tjänar. Börjar du dessutom använda hävstänger så mångdubblas riskerna. Därför måste du alltid vara försiktig och aldrig handla med pengar som du inte har råd att förlora, oavsett om du handlar då och då eller om du gör det på en professionell nivå.

Dessa mäklare är reglerade, innehar licens och är säkra att trada på.

Mäklare Köpbelopp Insättning Handel Ansök

$3 – $100k

$100

Valutor, CFD, Aktier & ETF (200 kr gratis)


€1 – €5000

€10

Binära Optioner, Valutor, CFD & Aktier


$1 – $100k

$250

Binära Optioner, Valutor & CFD


Dessa mäklare ovan är våra favoritmäklare när du ska handla med binära optioner.