CFD Handel

CFD handel
I detta avsnitt kommer vi förklara allt du behöver veta om handel med CFD:s. Vi kommer dela med oss av information som passar fullständiga nybörjare och mer erfarna handlare som redan känner till grunderna av andra marknader men som funderar på att börja handla med CFD:s. Vi kommer att täcka: Vad är CFD-handel och hur du kommer igång med att handla med CFD. Vilka mäklare är bäst för CFD? Avanza? Nordnet? Markets? vi svarar på alla frågor i den här artikeln. Först och främst låt oss reda ut vad CFD är för något.

Vad är CFD handel?

CFD står för Contract for Difference och de fungerar som en överenskommelse mellan en köpare och en mäklare om prisskillnaden på en underliggande tillgångs värde vid inköps- och säljtillfället. CFD trading skiljer sig från andra former av investering såsom aktier och valutor då man aldrig köper ett värdepapper utan endast spekulerar i priset. Det finns flera likheter mellan CFD handel och binära optioner. Något som skiljer binära optioner och CFD:s är att man har fasta förfallotider när man köper optioner men i regel kan välja själv när man vill sälja en CFD-postiton. Precis som binära optioner så är handel med CFD en spekulativ typ av handel. Till skillnad ifrån till exempel forex, valutahandel och aktier där du köper en tillgång eller en valuta.

Precis som med binära optioner kan man som handlare gå med vinst både om priset på en underliggande tillgång stiger eller sjunker. Om man tror att priset på en tillgång kommer sjunka så köper man en “säljposition”, och tror man att priset kommer stiga så köper man en “köppostiton”. Väljer man rätt så går man med vinst och hur stor vinsten är beror på hur mycket priset har rört sig i rätt riktning. Skulle priset röra sig i motsatt riktning så förlorar du pengar – storleken på förlusten baseras också på hur mycket priset rört sig.

Handla med CFD:s

Det finns väldigt många olika marknader, tillgångar och instrument som du kan köpa CFD:s för och vi prata mer om det nedan. Men först måste du känna till att man som handlare måste betala ett så kallat säkerhetskrav. Säkerhetskravet krävs av alla mäklare då risken är att stora marknadsrörelser leder till att du förlorar mycket pengar. Därför krävs både ett initialt säkerhetskrav (för att köpa CFD) och ett löpande säkerhetskrav (som försäkrar att du kan betala möjliga förluster).

Marknader och tillgångar

En av de mest attraktiva aspekterna med CFD trading är att man har tillgång till ett enormt antal marknader och underliggande tillgångar. Eftersom man aldrig äger den underliggande tillgången så öppnar det dörrarna för investeringar i instrument som i vanliga fall inte är tillgängliga.

Några av de mest populära tillgångarna som personer väljer att investera i är:

  • Råvaror – guld, silver, råolja, socker, etc.
  • Valutapar – USD/SEK, GBP/JPY, etc. utan att faktiskt köpa valutaparet.
  • Aktier – Ericsson, Apple, Statoil, etc.
  • Räntenivåer – ränta på huslån, banker, etc.
  • Indexprodukter – OMX30, S&P500, Nasdaq, etc.

Det finns som sagt många, många fler underliggande tillgångar som man kan investera i men de ovanstående är ett par av de mest populära som vi valt att lista för att ge dig en bättre förståelse av vad de innebär.

CFD mäklare

Om du vill börja handla med CFD:s måste du först välja en mäklare som du vill använda dig av. Mäklaren fungerar som en mellanhand mellan dig och de marknader du är intresserad i. Det finns olika mäklare du kan använda dig av på nätet och det är viktigt att du endast använder dig av reglerade mäklare som får lov att driva verksamhet på den plats du befinner dig i. Nedan har vi listat några mäklare som är extremt pålitliga och helt säkra att använda sig av. Det är upp till dig att avgöra vilken som passar dig bäst.

  • Markets.com är en av världens största och mest välkända mäklare som erbjuder flera olika investeringsmöjligheter, däribland aktier, CFD:s och valutor. Deras hemsida och plattformar finns tillgängliga på svenska och de har professionella kundtjänst som står redo att svar på frågor.
  • Avanza är den ledande mäklaren för CFD handel och andra investeringar på den svenska marknaden. Det är ett svenskt företag som står bakom mäklaren och de har ett gott rykte. Köpa CFDs med Avanza om du föredrar att använda en svensk mäklare över en internationell.
  • eToro är en annan världsledande mäklare som kan användas för flera olika investeringsformer. De erbjuder dessutom en så kallad social handelsplattform där du kan studera, lära dig av och kopiera andra framgångsrika personer handelsmönster.

Risker med CFDs

Precis som alla andra investeringsmöjligheter är handel med CFDs förknippar med risk. Faktumen är att CFDs kan vara mer riskfyllda än andra former då man förlusterna kan växa sig enormt stora på kort tid. Dessutom använder man sig av så kallad hävstångseffekter där investeraren endast behöver investera en bråkdel av affärens faktiska pris, vilket kan leda till både extrema vinster och förluster. Det är viktigt att du känner till riskerna innan du börjar handla och att du aldrig spekulerar med pengar du inte har råd att förlora.

Vill du lära dig mer om riskerna förknippade med denna form av handel eller läsa mer om prövade strategier och andra investerares upplevelser kan du använda dig av ett CFD forum. Många mäklare erbjuder forum där du kan diskutera allt som har med investeringar att göra men du kan även vända dig till större hemsidor såsom Flashback.org som även dem har flera CFD forum men trådar om allt som berör ämnet.